Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Review statie radio CB Maxon CM10

Data: 16-07-2014 | Scris de CBMania|2 comentarii

Statia radio CB Maxon CM10 Multi Standard este un nou concept de la Maxon, fiind destinata pietii europene, ridicandu-se la standardele CEPT (European Conference of Postal and Telecommunication Administration). De asemenea, ea se potriveste oricaror standarde nationale, avand mai multe sisteme pre-setate, ce pot fi activate prin intermediul panoului frontal.

Accesarea unui link intern (Optiunea 1) printr o modificare hardware, trece unitatea pe configuratia Export si permite accesarea unei game mai largi de frecvente. Acest lucru permite o acoperie mai buna a benzilor 10 si 11 HF si dubleaza optiunile de selectare a tarii, rezultand un total de 16 grupuri a 40 de canale. Trebuie subliniat ca prin acest lucru se anuleaza garantia oferita de producator pentru statia radio CB Maxon CM10.

Maxon CM10 face o prima impresie foarte buna prin prisma exteriorului compact, bine finisat si prin simplitatea panoului frontal. As putea spune ca este un design minimalist, dar sunt numeroase functii ascunse ce vor fi accesate in timp si daca este nevoie. Unitatea se porneste prin rotirea butonului de volum (pe partea stanga a panoului) in directia acelor de ceasornic, punct in care afisajul va lumina intermitent la o rata de 1Hz. Numarul afisat pe ecran reprezinta codul tarii si daca nu operati nicio modificare va ramane aprins (timp de cam 3 sec) pentru ca mai apoi sa fie afisat ultimul canal folosit inainte de oprirea statiei. Aceasta functie de memorare a canalului este utila si se aplica fiecarui grup de tari individual (de ex. ultimul canal folosit pe Group 0 este memorat separat de ultimul canal folosit pe Group 1), astfel incat grupurile nu se influenteaza unul pe celalalt. Se vede ca inginerii de la Maxon chiar au depus efort!
Pentru a selecta un nou grup de tari trebuie sa apasati pe butonul de schimbare a canalului in sus inainte de pornirea statiei si sa il tineti apasat pana se aprinde unitatea. Ecranul va afisa ultimul grup selectat, iar prin apasarea butonului “UP” (sau “DOWN”) veti putea trece prin grupuri, cu exceptia ca acestea sunt afisate la o rata mai rapida (~0.5Hz). Pentru a confirma selectia tot ce trebuie sa faceti este sa apasati si sa tineti apasat butonul DOWN pana cand afisajul nu va mai lumina intermitent, punct in care unltimul canal folosit pentru acel grup va fi afisata pe ecran.

Grupurile Europene standard sunt urmatoarele:
01 : ITALY/ SPAIN (40Ch AM/FM)
02: ITALY (36Ch)
03: GERMANY 1 (80Ch AM/FM)
04: GERMANY 2 (40Ch AM/FM)
05: EUROPE/ FRANCE (40Ch AM/FM)
06: CEPT (40Ch FM)
07: UK (40ChFM + 40Ch CEPT FM)
08: POLAND (40 Ch AM/FM)

In modul Export grupurile de tari continua in seria: 09, 00, 11, 12,….16, dar ar trebui sa tineti cont doar de CM10 pentru a interpreta corect canalele/frecventele. In modul UK (07) canalele CEPT40 sunt selectate prin apasarea butonului AM/FM aflat in partea din stanga jos a afisajului, iar pentru a reveni la grupul UK40 apasati butoul AM/FM inca o data. Cand este selectat CEPT 40 in modul UK, punctul de la baza cifrei aflate in partea dreapta a ecranului va fi aprins iar pe ecran se va afisa ultimul canal folosit in grupul CEPT UK, astfel vom avea 2 canale memorate pentru modul UK.
Pentru grupurile de tari unde se permite functia AM, butonul AM/FM are rolul pe care il cunoaste toata lumea – selecteaza schema de modulatie. Atunci cand se foloseste FM, led-ul verde FM de pe panoul frontal al statiei radio se va aprinde pe afisaj (vezi fig.1). Led-ul rosu TX de deasupra se aprinde de fiecare data cand statia transmite. Apasarea repetata a butonului CH9/CH19 face trecerea intre canalul 19, canalul 9 si canalul curent. Este simplu si eficient, chiar si atunci cand purtati manusi. Schimbarea canalelor se face prin apasarea butoanelor UP/DOWN – o simpla apasare urca sau coboara cu un canal, daca tineti apasat butonul veti trece prin toate canalele crescator sau descrescator, nu veti porni functia de scanare, ca la alte modele.

Statia radio Citizen band MAXON CM10 are si functie autosquelch (ASQ) care atunci cand este activata seteaza nivelul squelch la un nivel intern presetat. Puteti porni functia rotind la maximum butonul squelch, aflat pe partea stanga a panoului frontal, pana se aude un click. Foarte utila atunci cand sunteti la volan si cam tot ce aveti nevoie de la o unitate atat de mica.

Deci cat de bine a functionat statia mea atunci cand am cumparat-o? Ea a mers "direct din cutie" si rezultatele initiale au fost bune. Putere de iesire RF a fost de exact 4W. Receptorul este foarte sensibil si nivelul de volum suficient de bun pentru utilizarea intr-un camion, desi eu am cumparat unitatea pentru masina. Alimentarea este excelenta, fara alternante perceptibile sau interferente la pornire, iar prima convorbire pe CM10 a fost excelenta, la o distanta de 25 de mile. Intradevar,  eram intr-un loc destul de bun, dar folosind pentru test o statie radio de baza.
Convorbirile ulterioare au aratat ca CM10 este absolut “fara mila” cu cei care si-au modificat statiile in inccercarea de a "imbunatati" modulatia si a fost la fel de dura cu cei care foloseau microfoane puternice, la un volum mult prea ridicat. Daca tipii aceia ar fi putut auzi cat de rau sunau pe CM10, atunci ei nu s-ar mai fi deranjat sa aduca atatea modificari.

Am ghicit din manualul de instructiuni ca CM10 este foarte selectiv (o respingere de canal adiacenta de 65dB are nevoie de un raspun IF foarte bun) si o privire rapida pe diagrama de circuit (nota 10 pentru Maxon pentru ca au inclus acest lucru in manual) a relevat motivul: CM10 utilizeaza un filtru de cristal in cazul in care cele mai multe unitati au un filtru ceramic pentru a obtine un ACR de 60dB.
Consider ca radio CM10 este destul de precis, asa incat il pot folosi pentru a seta deviatia pe un echipament care de-abia ii dadea S1. Echipamentele setate corespunzator se auzeau excelent, celelalte insa nu. Am avut si cateva probleme cu CM10: filtrul de banda din amplificatorul /limitatorul microfonului nu este pe gustul meu si cred ca ar avea de castigat prin montarea unui sistem AGC mai bun pe circuitul audio. Statia radio CB Maxon CM10 nu are montat un S-metru si nici o intrare pentru acesta. Daca as face vreo modificare la statia mea ar fi sa ii conectez o mufa pentru S-metru.
Schema PCB la CM10:
ASQ: ASQ Level Preset              TXP: Transmit Power Level Preset
TSQ: Squelch Threshold Preset   AML: Amplitude Modulation Level Preset
ASQ: ASQ Level Preset              TXP: Transmit Power Level Preset
TSQ: Squelch Threshold Preset   AML: Amplitude Modulation Level Preset

La examinarea diagramei de circuit am vazut ca acest lucru va fi banal de adaugat (in afara de efectuarea unor mici “operatii” pe PCB). Conectarea unui contor de frecventa a aratat ca setarea din fabrica a oscilatorului de referinta PLL este un pic prea rapida. Statia radio CB Maxon CM10 a pierdut aproape 400Hz - nu mult ce-i drept, dar, intr-un superhet cu dubla conversie, in cazul in care prima frecventa este decalata, tot restul are in consecinta de suferit si rezulta un raspuns IF ca picajul de pe un munte! O interventie minora asupra oscilatorului si totul se rezolva (aceasta a curatat cateva intreruperi care erau la limita, dar altele erau fara speranta). Recomand, prin urmare, ca oricine vrea sa-si cumpere o CM10 sa-i verifice frecventa in cazul in care posturile se aud cu intreruperi. Nivelul ASQ pe unitatea pe care am testat-o era prea mic din punctul nostru de vedere, dar o reajustare foarte simpla a presetarii ASQ pe PCB care a permis deschiderea printr-un semnal S3 a ASQ s-a dovedit a fi perfecta. In absenta unui S-metru, in cazul in care o statie da posibilitatea de a deschide squelch in modul ASQ, atunci ea este automat S3 sau mai mult de atat, iar pentru a afla cu cat mai mult puteti face o estimare a gradului de liniste din receptor. Incercati-l cu un dispozitiv prevazut cu un S-metru si veti vedea ce vreau sa spun.
Daca chiar credeti povestea cu “5&9” atunci setati ASQ pentru a se deschide la S9 si spuneti pur si simplu adevarul! In afara de asta eu sunt foarte multumit de CM10.

Microfonul “se simte” bine in mana si are greutatea potrivita dimensiunilor sale (Maxon l-au incarcat pe interior cu material suplimentar pentru a-l face mai greu). Este destul de robust de asemenea, spre deosebire de unele modele anterioare (Va amintiti de Maxom 4e?) Radioul este prevazut cu suport de montaresi ar trebui sa se potriveasca aproape oriunde intr-o masina moderna.
Deci ce avem sub capota? Sub carcasa se gaseste un PCB frumos lucrat, fara link-uri suplimentare sau noduri adaugate, si asta e intotdeauna un semn bun. PCB-ul este realizat din fibra de sticla si este prevazut cu gauri unde pot fi montate componente aditionale (SMD). Acest lucru sugereaza faptul ca a fost facuta pe o linie de asamblare automata tip "pick and place", cu utilaje de ultima generatie – la o asemenea investitie in productie, rezultatul trebuie sa fie la inaltimea asteptarilor. Maxon are fabrica proprie localizata in Thailanda, cu standarde stricte de calitate. Dupa o analiza critica mi-am dat seama ca toate componentele au fost montate conform standardelor cu care sunt familiarizat. Rezulta o calitate excelenta si un nivel inalt de fiabilitate pentru Maxon CM10.

CONCLUZIE
Daca imi place? – In mod sigur! Consider ca CM10 are un design modern si ofera performante excelente la un pret foarte atragator, totul intr-un invelis compact.


 

 

Articole asemanatoare

  produse asemanatoare:

  Adauga comentariu