Forum statii radio - discutii despre statii radio emisie receptie, statii radio PMR, statii radio CB, antene statii radio.
Acum este 18 Mai 2012, 21:25

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 101 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum se face calibrarea
MesajScris: 06 Ian 2010, 12:29 
Neconectat
Site Admin

Calibrarea se va face cu ajutorul unui reflectometru conectat intre statie si antena, moment la care se observa valorile SWR-ului pe canalele 1 si 40, in functie de modelul de aparat de masura pe care il detinem.
Daca pe canalul 1 reflectata este mai mare decat pe canalul 40 se ridica spicul pana cand avem valori egale, sau media lor adica cea de pe canalul 20 este mai mica decat 1,5.
Daca pe calul 40 reflectat este mai mare decat pe canalul 1 se coboara spicul pana cand avem valori egale, sau media lor este mai mica decat 1,5 (in cazul in care spicul a ajuns la maxim in jos se va taia din radiant la inceput 1 cm, apoi doar cate 0,5 cm dar nu mai mult de 3-4 cm in total).
Daca valorile rezultate nu sunt satisfacatoare se va incerca gasirea unei alte locatii unde este posibil ca antena sa aiba alt randament, deci si valori ale SWR-ului mai bune.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cum se face calibrarea
MesajScris: 26 Ian 2010, 12:06 
Neconectat

Bineinteles ca sunt si alte modalitati de obtinere a unei valori cat mai reduse a swr-ului si anume modificarea lungimii firului de cupru din interiorul bobinei. Acest tip de calibrare nu este indicat de nici un producator din lume, varianta aleasa de ei in urma testelor de calitate fiind ajustarea spicului pentru un randament bun.
Personal am cunoscut utilizatori ai unor astfel de antene , care ajungeau regulat la cel care facuse respectiva modificare, din cauza problemelor aparute pe parcurs, si nu erau rare deloc.

MIDLAND VH2+120DV

str. Mihai Eminesu , nr. 121 0727355466

Sus

MesajScris: 11 Feb 2010, 21:36 
Neconectat

Buna ziua. Acum ceva zile mi-am calibrat si eu antena (nu eu personal, la un radioamator inrait pot spune).
Datorita imposibilitatii de fixare pe centrul geometric al masinii, cauza fiind lungimea cablului si nedorinta de a gauri tabla, am fixat antena lateral dreapta pe plafonul masinii (Logan MCV), antena este un Midland ML 145.
Datorita zonei de fixare, in urma calibrarii, a trebuit adaugat la lungimea antenei a inca 15 cm de spic, confectionat dintr-o spita de bicicleta. Mentionez ca spicul nu ajungea nici ridicat la maxim.
Dupa cateva scurtari, 8-10, ultimile facandu-se din 3-4 mm in 3-4 mm, antena a "zbarnait" undeva la 1,1 pe canalul 22 precum zicea mesterul deci pierdere mica.
El a tot insistat sa incercam mutarea ei pe mijlocul masinii, dar ce sa fac? Nu am vrut sa gauresc masina.

Totul merge brici. Confirm cele spuse de cei mai sus, trebuie musai calibrata antena!
Lungirea spicului a iesit chiar frumos :) aspectuos vizual desi in acest domeniu conteaza utilitatea nu aspectul :).

Sus

MesajScris: 12 Feb 2010, 21:50 
Neconectat

Stai ca nu inteleg : antena este cu prindere magnetica ?

MIDLAND VH2+120DV

Sus

MesajScris: 30 Mar 2010, 08:34 
Neconectat

Am o statie Alan 100 plus si o antena Midland ML145 magnetica cu magnet de 140mm. Am incercat sa calibrez antena si nu am reusit. Pe canalul 1 acul swrmetrului se duce la infinit pe zona rosie. Nu mai am cum sa ridic antena fiind la maxim.Ar trebui sa mai adaug o bucata de antena. Pe canalul 20 acul sa opreste la 5 pe zona rosie. Am mai adaugat o bucata de sarma ,provizorie, de 25 cm si am putut sa o reglez ca pe canalul 20 sa am 2,3. Am verificat cablul si este bun dar in loc sa aiba 4 m are doar 3m. Magnetul nu are sub protectia de cauciuc si folia de aluminiu autoadeziva. Am mutat antena, atat cat mia permis cablul,pe tot plafonul masinii care este un passat variant,deci suprafata reflectanta mare.
Ce pot sa fac sa pot calibra antena dar fara sa o modific la lungime ca s-ar ridica cam la 180cm si este prea inalta .

Sus

MesajScris: 06 Apr 2010, 16:30 
Neconectat

Legat de antena pe care incercati sa o calibrati se pare ca are un defect de fabricatie sau nu este noua si a mai fost calibrata pe alta masina. Ambele variante sunt neverificate, insa dupa manual, cand o antena are asa reflectata se considera ca legatura dintre statie si antena e intrerupta, ori antena e defecta din start. Daca se poate probeaza, montura si cu alta antena.

MIDLAND VH2+120DV

Sus

MesajScris: 11 Apr 2010, 21:30 
Neconectat

Locaţie: Iasi
cbogdy scrie:
Buna ziua. Acum ceva zile mi-am calibrat si eu antena (nu eu personal, la un radioamator inrait pot spune).
Datorita imposibilitatii de fixare pe centrul geometric al masinii, cauza fiind lungimea cablului si nedorinta de a gauri tabla, am fixat antena lateral dreapta pe plafonul masinii (Logan MCV), antena este un Midland ML 145.
Datorita zonei de fixare, in urma calibrarii, a trebuit adaugat la lungimea antenei a inca 15 cm de spic, confectionat dintr-o spita de bicicleta. Mentionez ca spicul nu ajungea nici ridicat la maxim.
Dupa cateva scurtari, 8-10, ultimile facandu-se din 3-4 mm in 3-4 mm, antena a "zbarnait" undeva la 1,1 pe canalul 22 precum zicea mesterul deci pierdere mica.
El a tot insistat sa incercam mutarea ei pe mijlocul masinii, dar ce sa fac? Nu am vrut sa gauresc masina.

Totul merge brici. Confirm cele spuse de cei mai sus, trebuie musai calibrata antena!
Lungirea spicului a iesit chiar frumos :) aspectuos vizual desi in acest domeniu conteaza utilitatea nu aspectul :).

Daca antena este noua "proaspat" scoasa din ambalaj si NU ESTE VREO COPIE ORDINARA nu prea trebuie sa-i faci mare lucru. In 99% din cazuri reflectanta este 1 -1,1. Inainte de a patrunde in tainele CB-ului (am cateva zeci de statii montate cu puteri de la 4W pana la 300W) am muscat-o si eu si mai lasam pe cate unul sa-mi "omoare" spicul. Referitor la pozitie, reflactanta cea mai buna iti iese pe extremitatile masinii, mai ales la puteri mari. La antenele Sirio AS170 si ML145, pentru puteri de 4W si in conditii normale (plafon metalic nu din fibra de sticla) reflectanta este cea mai sus mentionata fara sa-i faci nimic. Cine nu crede sa-mi trimita mesaj pe forum si cand ajunge in Iasi sau Roman ii fac demonstratia. ATENTIE LA ML145 au aparut tot felul de copii idioate la care nici cel mai experimentat "calibrator" nu prea are ce sa-i faca. Eu am luat teapa cu cateva ML-uri facute pe pluta in Pacific, va spun aceste lucruri din propria experienta.
SCUZE da ca am deranjat vreun distribuitor de ORDINARII!

Sus

MesajScris: 17 Apr 2010, 22:31 
Neconectat

De acord cu tine pana la faza cu calibrarea antenelor. Iar referitor la asezarea antenei pe extremitati, fiecare cu ideile lui si fizica cu legile ei. Nu comentez mai mult decat trebuie si consider ca ai uzat de dreptul la libera opinie.

MIDLAND VH2+120DV

Sus

MesajScris: 30 Iul 2010, 08:46 
Neconectat

coniasi scrie:
cbogdy scrie:
ATENTIE LA ML145 au aparut tot felul de copii idioate la care nici cel mai experimentat "calibrator" nu prea are ce sa-i faca. Eu am luat teapa cu cateva ML-uri facute pe pluta in Pacific, va spun aceste lucruri din propria experienta.
SCUZE da ca am deranjat vreun distribuitor de ORDINARII!

Cu siguranta nu pe pluta in pacific, dar tot cu siguranta pe vapor intre Varna si Constanta

Parerea mea ;)

Sus

MesajScris: 30 Iul 2010, 08:50 
Neconectat

E mai ieftin in china, decat oriunde, asa ca acolom au aparut si Q7, X6, dar nu se vand decat la ei ca nu le ia nimeni din alta parte.

MIDLAND VH2+120DV

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 101 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Următorul

Ora este UTC + 2