Forum statii radio - discutii despre statii radio emisie receptie, statii radio PMR, statii radio CB, antene statii radio.
Acum este 18 Mai 2012, 21:13

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Antena cu unda 1/4 sau 5/8 lambda?
MesajScris: 12 Sep 2011, 20:12 
Neconectat

Locaţie: Bucuresti
Salut!

Care este diferenta dintre o antene, sa spunem, aceeasi lungime, dar una e cu unda de 1/4 lambda iar cealalta 5/8 lambda?
Ce are una si nu are cealalta?

Multumesc!

Cu LittleWill, in conditii de zona foarte libera, fara obiecte ce ar putea influenta, am reusit un maxim 5km...
Insa am reusit sa vorbesc cu unu de la Ploiesti, eu abia iesind din Otopeni, dar, evident, domnul sigur avea amplificator si preamplificator, pentru ca altfel oricum nu aveam cum sa ating performanta aia :))

Comparatia cu unda 1/4 sau 5/8 ar putea fi facuta intre Little Will si Sirio Omega 27?

Sus

Subiectul mesajului: Re: Antena cu unda 1/4 sau 5/8 lambda?
MesajScris: 12 Sep 2011, 20:34 
Neconectat

Inca o intrebare: E posibil ca acei indivizi ce folosesc antena Cobra HG A 1500 + statia cobra 19DX sa ajunga sa emita si sa receptioneze la 15-25 km :shock: ?

Citez: "Statie Cobra 19DX si antena cobra hg a 1500. Foarte multumita!
Am reusit legaturi radio in oras printre cladiri la 8km si in afara orasului la peste 25km. merita toti banii!"

Citez si alt individ: "Eu am asa:
Cobra 19DX si antena cobra hg a1500.
Foarte multumit, isi face banii, nu am pretentii mai mari de 4w avand in vedere ca am emis si receptionat pe mai bine de 15km."

Cum asa? Cu antena aia de sub 1m sa ajunga la performante atinse de antele de 1.5m?

Sau mai exista varianta sa emita si sa fie auziti de cei cu amplificatoare cu preamplificare.
Sau varianta 2: sa minta la greu :))

Ar putea fi posibil?

Sus

MesajScris: 12 Sep 2011, 23:41 
Neconectat

Locaţie: Baia Mare
se poate sa lucreze 15-25 km in situatia cand se afla pe 3 culmi muntoase, altfel e exclus. antena e naspa dar merge practic 3 km minim adica te poti baza pe 3 dar poate prinde si 15-20. Trebuie calibrata ca orice alta antena

Sus

MesajScris: 13 Sep 2011, 08:15 
Neconectat
Power User

Locaţie: KN34AN
1.Sunt mai multi factori de care trebuie tinut cont...mai departe Nu comentez.
2.Fiecare antena si statie se calibreaza pe masina
3.Cobra ca si statie CB este cu mult sub alte marci consacrate in CB(President.Midland,Intek,etc) si asta daca te uiti pe o statistica a vanzarilor ca sa nu vorbesc de utilizatori!
Orice statie si antena ai avea calibrata pe masina in oras cum este Bucurestiul daca ai o receptie si transmisie pe o raza in jurul masini de 5/6 KM sa fi super multumit mai mult de aceasta distanta capeti cu ajutorul propagari(dar aceasta sa cam dus de regula in luna august este apogeul propagari).
Crezi ca degeaba se spune ca cu cat este mai mare antena cu atat este mai buna receptia?
Aceasta afirmatie este total adevarata si nu o spun eu ci cei cu mai multa experienta in domeniu.
Si eu pot spune ca la craciun voi taia un porc de 200kg....si cand colo abia am un purcelus de 40kg. :lol:

HomeBase:
DiamondX-510+ALINCO,DMV-330+YAESU FT-8800+Proxel SX-600
Mobil:
Midland248XL+AlanS9+140DV
Motorola340+120DV+Midland VH2

Sus

MesajScris: 13 Sep 2011, 18:40 
Neconectat

G.Razvan scrie:
Salut!

Care este diferenta dintre o antene, sa spunem, aceeasi lungime, dar una e cu unda de 1/4 lambda iar cealalta 5/8 lambda?
Ce are una si nu are cealalta?

Multumesc!

Cu LittleWill, in conditii de zona foarte libera, fara obiecte ce ar putea influenta, am reusit un maxim 5km...
Insa am reusit sa vorbesc cu unu de la Ploiesti, eu abia iesind din Otopeni, dar, evident, domnul sigur avea amplificator si preamplificator, pentru ca altfel oricum nu aveam cum sa ating performanta aia :))

Comparatia cu unda 1/4 sau 5/8 ar putea fi facuta intre Little Will si Sirio Omega 27?

Imi pare rau sa-ti spun,dar............cred ca este ceva ciudat cu antena ta...........sau este prost calibrata.....nu se poate sa vorbesti numai la 5 km.........crede unul care merge cam 300 de zile cu Little wil..........ori nu este in parametrii .ori statia ta are ceva.....

Nissei RS-27 powermetru si swrmetru
PMR Midland G5 XT
G7 Mimetic

Sus

MesajScris: 13 Sep 2011, 21:59 
Neconectat

Comparatia cu unda 1/4 sau 5/8 ar putea fi facuta intre Little Will si Sirio Omega 27?[/quote]
Imi pare rau sa-ti spun,dar............cred ca este ceva ciudat cu antena ta...........sau este prost calibrata.....nu se poate sa vorbesti numai la 5 km.........crede unul care merge cam 300 de zile cu Little wil..........ori nu este in parametrii .ori statia ta are ceva.....[/quote]

Spune-i asta si domnului Marius ;)...
E calibrata de dumnealui.

Am sa ii mai fac o vizita, sambata, cred, ca asta am zis si eu, ca ceva e in neregula, ori statia, ori antena. Pe distanta scurta, receptionez perfect, dar daca a apucat sa treaca de mine, respectivul cu care vorbeam, e musai sa mai reduc viteza, daca stiu ca am ceva mai mult de discutat, ca pierd legatura si nu mai receptionez nimic, indiferent de ce 'scule' are.
Mai mult de 5 km, nu am reusit, defapt si acei 5 km au fost cu indulgenta, a iesit undeva la 4.5 - 4.9km. Undeva in camp deschis, intre 2 sate. Acum, nu stiu daca raspunsul era pentru mine :)) dar am cerut o proba de statie, am primit raspuns si afirmatie de unde emite respectivul, apoi, liniste, nu am mai fost auzit.

Banuiesc, din spusele dvs, ca detineti Little Will? Ce distanta ati atins, de emitere?

Prin munti, nici nu mai vorbesc, prin serpentine, unde distanta e relativ scurta intre corespondenti, am pierdut extrem de repede legatura cu celalalt, cu toate ca eu emiteam mai din deal cu Little Will + CM70, iar el avea un ML145, daca nu ma insel, Sirio sau Midland, daca nu chiar President. Baiatu o fi emis, dar ce receptionam eu, erau niste legaturi foarte intrerupte, asa ca nu stiu cine a emis in momentul respectiv.

Sus

MesajScris: 13 Sep 2011, 23:09 
Neconectat

Ce statie ai colegu' ?.........iar daca ce ai tu ai luat de la Marius fii sigur ca te va rezolva.........majoritatea bucurestenilor..........si nu numai ei .................au scule de la el........

Nissei RS-27 powermetru si swrmetru
PMR Midland G5 XT
G7 Mimetic

Sus

MesajScris: 14 Sep 2011, 07:59 
Neconectat

Calibrarea antenei nu are legatura cu receptia.

MIDLAND VH2+120DV

str. Mihai Eminesu , nr. 121 0727355466

Sus

MesajScris: 14 Sep 2011, 08:13 
Neconectat

Locaţie: popesti leordeni
G.Razvan scrie:
Salut!

daca tu crezi ca ai reusit sa te auzi din cauza preamplificatorului te inseli.
daca ai fi folosit ceva asemanator ai fi observat ca o preamplificare pe recetie nu e chiar asa cum se crede. am si eu preamplificare dar am desfintato pentru totdeauna.

Antena Megawat 4000
Amplificator RK KL 500
Antena Midland ML 145
Antena VH2
Antena NW-2000 VHF-UHF

Sus

MesajScris: 14 Sep 2011, 08:16 
Neconectat

Locaţie: popesti leordeni
marius scrie:
Calibrarea antenei nu are legatura cu receptia.

are legatura SQ pe unde il ti. daca vrei sa auzi ca la radio e normal sa receptionezi numai puterile mari.
la fel si cu ASQ pe care nu il folosesc nici o data.

Antena Megawat 4000
Amplificator RK KL 500
Antena Midland ML 145
Antena VH2
Antena NW-2000 VHF-UHF

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2