Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Ce reprezinta modulatia?

Data: 16-07-2014 | Scris de CBMania|1 comentarii

Modulatia reprezinta modificarea marimilor caracteristice ale unei oscilatii, astfel incat aceste marimi sa varieze in timp la fel cu anumite oscilatii date.

Pe scurt, in cazul unei statii radio CB o unda sonora trebuie combinata cu o unda portanta pentru a fi transmisa prin statie. Atat frecventa, cat si amplitudinea undei radio pot fi modificate.
AM sau "Amplitude Modulation" reprezinta modul folosit de statiile CB utilizate in USA , Polonia, unele zone din Italia, etc. Atunci cand utilizati statia, vocea dumneavoastra este preluata de un modulator ce creeaza modulatia necesara. Undele radio arata ca valurile marii, cu diferenta ca primele au o limita maxima pe care o pot atinge. Aceasta inseamna modulatie maxima sau modulatie 100%. Acest punct maxim este atins cand vocea dumneavoastra atinge nivelul maxim. Daca vorbiti incet modulatia este intotdeauna sub 100%. Un nivel maxim al modulatiei inseamna ca va folositi statia la capacitate maxima, iar interlocutorul dvs va poate auzi perfect.
Marea majoritate a statiilor CB prezinta un potentiometru intern care are ca scop setarea modulatiei. Producatorii instaleaza aceasta componenta pentru a inlesni procesul de testare. Modulatia afecteaza si puterea statiei, aceasta crescand direct proportional in cazul statiilor in AM. Regulile Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) referitoare la puterea statiilor CB i-au facut pe producatori sa seteze un nivel al modulatiei la 80% sau mai putin tocmai pentru a se incadra in limitele legale. Cea mai comuna modificare pe care un utilizator o aduce statiei este sa seteze acest potentiometru la 100%. La modele mai simple potentiometrul este in general inlocuit cu o rezistenta, iar singurele solutii sunt fie sa o schimbati cu una de valoare corespunzatoare, fie sa o indepartati complet.


Majoritatea oamenilor vorbesc e un ton scazut in statie, iar unele litere sau cuvinte nu sunt modulate la maximum. Pentru a preintampina aceasta problema multi utilizatori folosesc microfoane de cea mai buna calitate ce prezinta circuite special concepute pentru a da o modulatie de 100%. Daca statia dumneavoastra are o putere de 4 watti atunci cand veti folosi un modulator puterea acesteia va creste. La un nivel de 50% al modulatiei veti ajunge la aproximativ 7 watti. La 100% puteti ajunge pana la 12 watti. Din moment ce puterea statiei determina de asemenea atat distanta de emisie, cat si calitatea acesteia, este foarte important sa mentineti un nivel de modulatie de 100%.

ATENTIE! Puterea maxima admisa prin lege este de 4 Watti!
Modulatia excesiva - zona periculoasa.
Toata lumea incearca sa atinga cele mai bune rezultate si sa foloseasca statia CB la capacitate maxima si de aceea apare si modulatia excesiva. Din moment ce 100% este nivelul maxim al modulatiei, atunci cand depasiti aceasta limita apar si efectele negative, sunetul este intrerupt si distorsionat.
Dar care este cauza supramodulatiei?
De multe ori utilizatorii seteaza pontentiometrul statiei la nivelul maxim. In paralel, multi adauga microfoane foarte sensibile, care genereaza un semnal foarte puternic in circuitul de modulatie. Aceste doua elemente duc la un nivel al modulatiei de peste 100%. Supramodulatia va face ca vocea utilizatorului sa fie distorsionata, diminuand calitatea emisiei. De asemenea vor aparea intreruperi - supranumite si armonici. Aparitia acestor armonici inseamna ca statia suprapune emisia pe mai multe frecvente. Desi scopul tuturor este sa emita cat mai puternic si mai clar, exista o limita a modulatiei si ea trebuie respectata. Depasirea acestei limite nu va face altceva decat sa diminueze calitatea transmisiei.
Amplificarea modulatiei in mod placut, fara sa fortati pana la limita, ca statia sa nu "rupa" vocea, este instalarea in statie sau in microfon a unei placi de ecou Bytrex, solutia perfecta pentru amplificarea modulatiei prin reverb.

Articole asemanatoare

Adauga comentariu