Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Informatii suplimentare despre SWR si calibrare

Data: 18-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

In cazul in care doriti sa aflati mai multe informatii cu privire la valoarea SWR-ului si calibrare antene, articolul de mai jos ar trebuie citit cu mare atentie!


Cum calibrez o statie? Statia mea este calibrata bine? De ce trebuie sa calibrez o antena? Am nevoie si de statie ca sa calibrez antena? Functioneaza necalibrata? Este necesara calibrarea?
Putem continua: Bate daca este necalibrata? Cu cat bate mai mult daca fac calibrarea? etc

Astea sunt cateva intrebari la care incercam sa dam un raspuns
1. Alegeti un loc mai izolat pentru a ajusta SWR-ul
Antenele sunt foarte sensibile in functie de obiectele aflate in imediata lor apropiere. Alegeti un spatiu deschis pentru a calibra antena utilizata pentru o statie radio CB, spre exemplu o parcare. Calibrarea poate fi facuta acasa, cu conditia sa nu parcati foarte aproape de cladire. Nu incercati sa calibrati antena in interiorul unei cladiri, sub copaci, langa sau dedesubtul cablurilor de inalta tensiune sau cu o persoana in imediata apropiere a antenei. Toate aceste conditii distorsioneaza semnalul si provoaca o reflexie inapoi in antena furnizand astfel citiri gresite. De asemenea, va trebui sa inchideti toate usile masinii, capota si portbagajul.

2. Testarea SWR-ului
a) Testati doar cu statia radio. Daca aveti si un amplificator, fie il opriti sau, de preferat, il dezinstalati.
b) Montati spicul antenei in suportul cromat aflat deasupra bobinei.
c) Folosind testerul statiei radio sau, de preferat, un SWR metru sau un analizor de antena, calibrati pe canalul 20. Treceti din nou la SWR si cititi valorile de pe canalele 1, 2 si 40.
d) Daca aveti cel mai mic nivel al SWR-ului pe canalul 1, atunci spicul antenei este
prea lung si va trebui sa il scurtati. Slabiti filetul de deasupra bobinei si coborati spicul cu ¼ de cm. Insurubati la loc si refaceti testul. Repetati pana obtineti cel mai mic nivel al SWR-ului.
Daca spicul este cobarat pana la baza suportului si SWR-ul citit este tot mare demontati spicul din suport. Taiati ¼ de cm din baza spicului. Montati spicul in suport si refaceti masuratorile. Repetati procedura de mai sus pana obtineti un nivel al SWR-ului sub 1.5 pe toate canalele testate.
Daca intalniti cel mai scazut nivel al SWR-ului pe canalul 40, atunci spicul antenei este prea scurt si trebuie ridicat in suport. Slabiti filetul de deasupra bobinei si ridicati spicul cu ¼, strangeti surubul si testati din nou SWR-ul. Repetati procedura pana SWR-ul este sub 1.5 pe toate canalele testate.

3. Spicul este ridicat la nivelul maxim, dar SWR-ul pe canalul 40 este prea mic
Aceasta situatie este intalnita in special la vehiculele cu suprafete plane limitate, ca de exemplu autoturismele compacte, hatch-back-urile, etc. Este necesar un spic mai lung decat cel standard livrat cu antena. Exista un spic Wilson mai lung (66) special pentru aceste situatii. Aceste consideratii sunt valabile pentru antenele Wilson 500/1000 si 5000.

4. SWR-ul pentru antena montata pe portbagaj 3.0:1 pe toate canalele
Cand valoarea 3.0:1 este citita pe toate canalele atunci antena nu este impamantata bine. De exemplu, unele masini au portbagajul din fibra de sticla sau portbagajul este foarte bine izolat de restul masinii. Aceasta izolatie este obtinuta prin inserarea de baghete de plastic de-a lungul balamalelor si/sau prin inserarea unui material izolant tip spuma. Pentru a elimina aceasta problema trebuie instalat un fir de legatura de la tabla interioara a portbagajului la un element metalic din caroseria masinii. Slabiti una dintre balamalele laterale ale portbagajului si inserati un fir impletit. Strangeti balamaua la loc. Slabiti si cealalta balama, treceti capatul firului si strangeti la loc. Asigurati-va ca firul este destul de lung astfel incat sa nu se rupa cand deschideti portbagajul la maximum. Ca masura de siguranta puteti lega un fir intre surubul suportului de montaj al antenei si balamaua portbagajului.

5. Acul indicator al SWR-ului este stabil intr-o parte a cadranului
Cand acul SWR-ului ramane intr-o parte a cadranului pe toate canalele inseamana ca aveti un scurt circuit in sistem. Acesta poate proveni dintr-o intrerupere a cablui sau din suportul de montaj. Deconectati cablul de la statie si de la suport. Utilizand un voltmetru verificati intai suportul de montaj al antenei (acesta a fost probabil instalat incorect). Nu ar trebui sa existe semnal intre pinul central al suportului si baza lui. Daca aveti curent, este posibil sa fi uitat sa instalati protectia de nylon sau sa o fi instalat gresit. Daca suportul este montat bine, verificati in continuare cablul de alimentare. Daca ati inlocuit mufele conectoare din capete, este posibil sa fie o intrerupere din cauza izolatiei multistratificate a cablului. Folosind din nou un voltmetru, atingeti un capat de pin-ul central al conectorului PL-259 aflat intr-un capat al cablului coaxial. Atingeti celalalt capat de carcasa sau inelul din jurul aceluiasi conector. Daca aparatul de masura inregistreaza o miscare scurta sau citeste continuitate atunci cablul are un scurtcircuit si trebuie raparat sau inlocuit.
NOTA: Cablul poate avea o intrerupere care nu se observa. Pentru a o descoperi, folositi urmatoarea metoda: atingeti un capat al voltmetrului de pin-ul central al conectorului PL-259 aflat intr-un capat al cablului coaxial, iar celalat capat al aparatului de masura de conectorul PL-259 aflat in capatul opus al cablului. Daca aparatul de masura inregistreaza o miscare scurta sau citeste continuitate atunci partea centrala a cablului functioneaza in parametrii normali. Daca aparatul nu citeste nicio valoare atunci cablul este intrerupt. Repetati testul pentru exteriorul izolat al cablui folosind citirile de pe inelele exterioare ale conectorilor.

6. Daca SWR-ul este bun pana la cresterea puterii
Nu antena genereaza problema in acest caz, ci amplificatorul. Ati stabilit deja ca antena este calibrata bine si nivelul SWR-ului este scazut, mai putin atunci cand crestem puterea. Sa presupunem ca exista un operator puternic aflat la 10 metri distanta. Doar cu statia pornita SWR-ul este 1.1:1, cand pornim si amplificatorul SWR-ul sare la 2.0:1. Amplificatorul transmite nu numai la 28 MHz, dar si pe o a doua frecventa de 56 MHz. Acest fenomen este cunoscut ca a doua armonica (2 x frecventa initiala de 28 MHz). Astfel SWR metru citeste atat semnalul repetat, cat si frecventa normala pentru a doua armonica. Antena nu va accepta o transmisie la 56 MHz si o va transfera direct la statie, determinand astfel un SWR mare, pentru ca SWR metru nu face diferenta intre 28 si 56 MHz. De fapt, doar 30% din putere este la 56 MHz. Cauza principala a acestei probleme este un amplificator care nu filtreaza adecvat semnalul. Cea mai usoara solutie este adugarea unui filtru de frecvente joase la iesirile amplificatorulu. Pentru rezultate optime, folositi un conector drept si unul in unghi de 90 de grade sau un cablu coaxial foarte scurt.

7. Care este cel mai de jos nivel al SWR-ului?
Un SWR ideal este de 1.1:1, dar in practica un nivel de 1.5:1 este la fel de bun. Unele sisteme nu permit atingerea nivelului de 1.1:1 din cauza impamantarii, a suprafetei metalice folosite pentru impamantare, dar si a altor factori. Totusi, pierderea la o valoare de 1.5:1 (folosind un cablu coaxial de maxim 6 metri) este de fapt mai putin de jumatate din 1% din puterea de iesire, care la o statie normala de 4 W insemana o pierdere de 0.25 W din putere. Asta insemana ca in loc sa transmiteti cu 4 W, transmiteti cu 3.88 W. Aceasta diferenta nu este observabila la receptie. Astfel, petrecerea timpului in incercarea de a obtine un SWR sub 1.5:1 este alegerea fiecaruia, mai ales daca aveti o antena performanta. Dar ce se intampla daca SWR-ul este 2.0:1 in loc de 1.5:1 sau mai putin? Majoritatea statiilor radio au protectie pentru circuite care initiaza oprirea (prin micsoararea puterii de iesire) cand SWR-ul atinge valori de peste 3.0:1. Aceasta reduce puterea de iesire a tranzistorului final al amplificatorului. Deci, in general, valorile intre 1.5:1 si 2.0:1 sunt bune si se folosesc pentru comunicatii bune si stabile. Valorile peste 3.0:1 indica existenta unei probleme in sistem si nu va recomandam folosirea statiei sau aceasta va suferei daune ireparabile. Verificati si impamantarea intregului sistem.

8. De ce valorile returnate de SWR metru sunt diferite daca il misc peste diferite parti ale cablui de alimentare?
Acest lucru se intampla in doua cazuri:
a) Daca antena nu este potrivita corect (la punctul de alimentare din suportul antenei), veti avea voltaj RF pe conductorul cablului coaxial care poate influenta citirea valorilor. La un montaj bun ar trebui sa aveti aceleasi valori citite in puncte diferite ale cablului.
b) Cand folosim doua aparate de masura in linie, iar acestea intorc valori diferite ( in conditiile in care antena este montata corect), atunci unul sau ambele SWR metre nu sunt calibrate la 50 de ohmi. Din cauza unei proiectari proaste sau a calitatii indoielnice a componentelor, unul sau chiar ambele aparte de masura pot fi calibrate la 40 au 60 de ohmi.
Articolul de mai sus este realizat considerand ca utilizati un SWR metru. In cazul in care se utilizeaza un analizor de antena digital, care va usureaza viata si permite o calibrare mult mai precisa. In limba romana Standing Wave Radio se traduce prin Raport de Unda Stationara, dar denumirea in engleza este mult mai utilizata.

Sursa site-ul oficial antene Wilson USA

 

 

Articole asemanatoare

Adauga comentariu