Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Statie radio PMR Uniden 1189 2CK

Data: 08-09-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Uniden 1189 este un model de top al celebrului producator american ce are ca principal atu protectia impotriva apei. Mai precis statia PMR este submersibila.

Inca de la introducerea lor pe piata, statiile radio PMR  s-au facut remarcate prin simplitate, dimensiuni reduse, greutate mica, precum si prin posibilitatea de a comunica liber, fara alte costuri suplimentare. Desi pretul acestora incepe de la cateva sute de lei, acesta poate depasi in cazul modelelor mai sofisticate pragul de 1000 lei. Uniden-ul, un producator cu renume mondial, a mizat pentru piata europeana pe putine modele, dar bine "echipate" din punct de vedere tehnic. In cele ce urmeaza vom incerca sa va prezentam, mai in detaliu, cel mai dotat model de statie PMR prezent pe piata din Romania, statia radio PMR 446 Uniden 1189.

De cum am vazut ambalajul am ramas impresionati. Folosirea culorilor deschise (alb, albastru) in combinatie cu picaturile de apa starneste interesul cumparatorului de a testa si, de ce nu, de a arunca apa peste statia PMR. In pachetul produsului vom gasi doua statii, doua acumulatoare un incarcator dual si doua suporturi de centura. In principiu este tot ce aveti nevoie pentru a incepe aventura comunicarii libere. Pentru cei care sunt la primul contact cu statiile PMR, producatorul a inclus si un manual de utilizare ce prezinta in detaliu fiecare pas pe care utilizatorul trebuie sa-l parcurga. Trebuie  mentionat faptul ca acumulatorul este de tip Ni-Mh cu o capacitate de 700 mAh, suficient pentru o utilizare normala.

La prima vedere se pot observa materialele de cea mai buna calitate. Plasticul are o textura placuta la atingere, dar in acelasi timp pare ca poate face fata unor zgarieturi. Se vede clar intentia producatorului de a ridica nivelul de calitate al carcasei. Un alt aspect ce iese in evidenta reprezinta prezenta culorii portocalii in partea frontala, pe spate in dreptul acumulatorului, precum si butoanele de PTT si MON de pe lateralul stang. Nu am inteles la inceput motivul pentru care producatorul optase pentru aceasta culoare stridenta insa odata cu inceperea testelor am realizat: statia poate fi observata de la o distanta mai mare chiar si in conditii meteo nefavorabile.

Test apa statie radio PMR Uniden 1189. Ca orice statie PMR din segmentul superior, statia Uniden 1189 prezinta un display LCD generos pe care se pot afisa mai multe informatii precum: numarul canalului, nivelul bateriei sau codul folosit. Sub display regasim butoanele pentru schimbarea canalelor, pentru modificarea volumului precum si cele de pornit/oprit statia, de intrare in meniu sau de schimbare a codului folosit. Atat in spate, cat si in fata se pot observa cate patru suruburi (doua sus, doua jos) ce inchid ermetic statia. Nu este cea mai fericita solutie din punct de vedere estetic, insa este un "must have" atunci cand dorim ca statia sa fie submersibila. Da, Uniden 1189 este complet submersibila functionand perfect dupa orice contact cu apa. Pentru a proteja acumulatorul, capacul este fixat cu ajutorul unui surub ce poate fi desfacut doar cu o surubelnita dreapta. Acesta cred ca este punctul forte al acestei statii.

Pentru a porni statia, trebuie sa tinem apasat pret de cateva secunde butonul de pornire/oprire. Dupa 3 secunde, se aude binecunoscutul "beep" prin care suntem atentionati, iar statia "prinde viata". Display-ul este iluminat in culoarea portocalie, insa doar pentru cateva secunde. Daca apasam orice buton, acesta va fi iluminat din nou.

In ceea ce priveste functiile, aceasta statie Uniden are cam tot ce ii trebuie: posibilitatea de codare atat in grup, cat si individual, 10 tonuri de alerta selectabile, Roger Beep, vibratii sau functia Monitor. Pot sa spun ca am ramas chiar surprins de cat de usor poti schimba setarile. In ceea ce priveste securitatea comunicatiilor, statia PMR Uniden are implementate 121 de coduri individuale, precum si alte 122 de coduri de grup. Activarea lor se realizeaza destul de simplu, prin selectarea canalului, apasand butonul TONE dupa care, cu ajutorul butoanelor "CH", selectam unul din cele 121 disponibile. Intr-un mod asemantor se procedeaza in cazul codurilor de grup. Aici trebuie sa tine apasat mai multe secunde pana cand pe display apare GRP.

Dupa prezentarea statiei, sa trecem la treaba. La primul test, statia s-a comportat excelent. Desi testul s-a realizat intr-o zona centrala, plina de obstacole (cladiri, pomi etc) am receptionat semnale destul de clare de la o echipa de muncitori de la cateva sute de metri, ceea ce a fost o surpriza placuta. Pe toate canele am gasit pe cate cineva. Ori erau muncitori si tipau unii la altii, ori persoanele care foloseau canalul pe post de baby monitor sau pur si simplu comunicau. In camp deschis nu am ajuns la distanta de 10 km specificata pe ambalaj, insa trebuie sa recunoastem faptul ca intre cele doua statii au existat obstacole (palcuri de padure) ce cel mai probabil au influentat in mod negativ comunicarea. Consideram totusi ca cei aproximativ 5 km sunt mai mult decat suficienti.

Pe ambalaj scrie mare "Submersible" ceea ce inseamna ca respecta standarul JIS7. Acesta este echivalentul asiatic al nivelului european de protectie IPX7. Am cautat mai multe informatii despre aceste standarde si am gasit faptul ca orice aparat care il respecta poate functiona chiar si dupa o scufundare de pana la 30 minute la o adancime de pana la 1 metru. Cu multe emotii am decis sa "ii facem o baie". Pentru inceput am introdus statia sub jetul de apa pret de cateva secunde. Am trecut la scufundari intr-un vas de 20 litri cu adancime de 30 cm. Testul final a fost realizat intr-un lac din aproprierea orasului unde am coborat statia la aproximativ 1 metru adancime timp de 15 minute. Statia functioneaza perfect, fara nici un fel de problema.

In concluzie, daca doriti o statie PMR de calitate, cu o raza de actiune acceptabila si capabila sa functioneze chiar si dupa ce a intrat in contact cu diverse lichide, statia Uniden 1189 este alegerea ideala.

Articole asemanatoare

  Adauga comentariu