Gabikia scrie:
Vin cu o mica complectare si cei care cunosc mai bine aceasta problema sunt rugati sa ma corecteze si complecteze:
Pe scurt, antena e un dipol. Lungimea dipolului se calculeaza in functie de lungimea de unda in care emiti.
Pentru fiecare frecventa se calculeaza lungimea de unda λ. Aici discutia poate deveni foarte tehnica.
Pe scurt, pentru CB lungimea e unda este 11.1m.
In functie de tipul de antena, pt CB acestea ar trebui sa aiba una din urmatoarele dimensiuni: 2.7m, 5.5m, 8.32m, 6.93m. Ei bine, o antena de 1,5m , ca sa o aduci la "lungimea" optima, se compenseaza artificial cu ajutorul unei bobine.
Cand schimbi lungimea de unda, acordezi si antena, cu ajutorul unor dispozitive in general, numite Atena Tuner, daca folosesti aceeasi antena (ceea ce presupun ca se intampla in armata).
In CB frecventa e una singura, 27MHz (statiile CB lucreaza in general intre 26.965-27.405MHz). Antenele sunt deja acordate pt CB. Ce facem noi, este mai degraba un reglaj in functie de planul de masa(suportul de sub antena), pentru scaderea undelor reflectate catre o valloare cat mai mica.
Termenii de "calibrare", "acordare", "reglaj" s-au impamantenit si sunt luati "de buni". In fapt, vorbim de acelasi lucru.
Discutia e putin mai lunga si cu mai multe nuante, cateva formule, dar am incercat sa lamuresc cat mai pe intelesul tuturor.
Antenele auto folosite nu sunt dipoli (in general, dipolul este un radiant in 1/2 lambda), sunt in 5/8 lambda pentru a avea castig (de fapt 6/8 lambda caci doar in acest caz au impedanta de 50 ahmi, ca si a lui RG58; cu mult mai bun ar fi RG213).
O antena in 5/8 lambda (aproape 7 metrii) are teoretic 5,5dB castig (dipolul are 0 dB castig, sau 2,7 dBi - decibel izotrop). De aceia, se foloseste un spic (?) de o lungime oarecare (eu am de 1,2m) lungit electric cu o bobina (deci si castigul este foarte mult diminuat; deci atentie la ce spun vanzatorii; hmmmmmm, 3dB pentru o antena auto..........buna gluma; poate 3 dBi).