Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

5 moduri de extindere a performantelor la statiile radio CB in mod legal

Data: 17-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Statiile radio CB sunt limitate prin lege la o putere maxima de 4 Watti de catre ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Acest lucru mai este cunoscut si sub numele de puterea de iesire in radio-frecventa.

Accesul publicului larg la aceasta banda, in plus fata de limitarea de frecventa, poate sa duca la aparitia de congestii si interferente. Statie radio CB President Lincoln II

In ultima perioada se poate observa cum foarte multi utilizatori de statii radio CB isi modifica (tuneaza) statiile cu scopul de a creste puterea de emisie peste limita legala. Operatiunea se poate realiza fie prin modificarea parametrilor fizici din interiorul statiilor si schimbarea finalilor sau a tensiuniii de atac sau prin atasarea unui aplificator de putere. Toate operatiuniunile sunt ilegale si se pedepsesc conform legislatiei in vigoare.

In schimb, echipa CBMania.ro va poate oferi o serie de sfaturi utile ce pot duce la cresterea ariei de acoperire a statiei atat pentru utilizatorii care folosesc statia radio CB ca statie de baza, cat si pentru cei ce le folosesc in autoturisme. Tipul antenei si instalarea joaca un rol mult mai important in raza de actiune a statiei radio CB. Acest lucru se traduce in termeni de eficienta operationala, tipul de castig al antenei si inaltimea ei.  Din fericire, cadrul legislativ ofera mai multa libertate, atunci cand vine vorba de imbunatatirile aduse statiilor radio CB. Antena de baza President Himalaya cu radiani

Recomandarile noastre pentru imbunatatirea razei de actiune a unei statii radio CB sunt legate de modul in care este utilizata antena:

1. Inaltimea antenei – este cel mai important aspect de care trebuie sa tineri cont. Puteti obtine semnal maxim atunci cand antena se afla in cea mai inalta pozitie posibila. Cand se utilizeaza o statie de baza cu antena, solutia este sa se monteze pe acoperis sau pe un turn. Antena pentru statia radio auto se monteaza pe plafonul masinii, pe centrul geometric al acestuia pentru a benefici de un plan de masa maxim.

2. Antene simfazate -- din pacate slab si sporadic utilizate in Europa – in general mai multe antene inseamna o eficienta mai mare. Pentru o frecventa de 27 MHz, antenele mari sunt, in general, necesare pentru a inregistra eficienta maxima. Ce se intampla atunci cand antena este redusa ca dimensiune? In acest caz trebuie adaugati inductori, bobine, condensatori, rezistente pentru a compensa din punct de vedere radio inaltimea mica, nu din punct de vedere al performantelor. Nu exista in Citizen Band antene mici si performante, ci doar antene mici si comode in utilizare. Calibrarea pentru antenele simfazate este complet diferita fata de antenele normale, se utilizeaza un cablu de 50 Ohmi pentru calibrarea individuala a antenelor, care dupa ce sunt calibrate se intercomencteaza cu un cablu in Y de 75 Ohmi.

3. Tipul de antena -- nu toate antenele sunt create egal in termeni de performanta. Producatorii au in vedere atunci cand  dezvoltarea o antena pentru o statie radio CB nu doar nu design modern, ci si imbunatatiri tehnice legate de imbunatatirea performantelor.

4. Masa si plan de masa – impamantarea antenelor este critica deoarece acestea necesita o cale de intoarcere si de o suprafata pentru “contrabalansare” pentru a emite eficient. Aspectul este esential pentru antenele baza, mai ales din cauza limitarilor date de dimensiunile mici si se poate face cu un kit pentru impamantare sau cu radiani de diverse forme, dimensiuni si solutii tehnice. Vezi statia radio President Himalaya.

5. Calibrarea perfecta a antenei – pentru a fi sigur ca statia radio CB functioneaza la parametrii, aveti nevoie de o verificare si o calibrare a antenei. Se masoara SWR – masurarea undelor radio. Marimea ideala este 1:1, asa ca intotdeauna adaptati si fixati antena. Impedanta, factor care care nu este suficient de mult luat in seama, este mai importanta decat SWR ul si trebuie sa fie cat mai aproape de 50 Ohmi, asta daca nu se poate obtine exact 50. Impedanta este cel mai important factor in functionarea unei antene, inaintea SWR ului. Impedanta nu poate fi masurata cu reflectometru standard, aveti nevoie de analizor de frecventa.

6. Modificarea modulatiei -- prin modificarea modulatiei standard a unei statii intr o valoare mai mare se poate obtine, pe langa cresterea nivelului si a calitatii vocii, si o extindere a performantelor de emisie, emitatorul fiind receptionat clar chiar in conditii de limita de semnal, cand de obicei vocea devine neinteligibila.

Prin respectarea puterii legale de 4W, respectati pe ceilalti colegi din trafic si micsorati cantitatea de emisii parazite, fara informatii, raspandite pe distante prea mari.

Articole asemanatoare

produse asemanatoare:

Adauga comentariu