Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Distanta si puterea in comunicarea CB

Data: 17-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

In utilizarea de zi cu zi pot aparea cazuri in care comunicarea folosirea unei statii Radio CB (Citizen Band Radio) se poate realiza mai dificil. Sunt mult mai multe interferente decat in 1950, cand au inceput sa fie utilizate, si chiar mai multe interferente decat acuma 10 ani din cauza modificarilor naturale si antropologice aduse asupra spectrului radio.

Aceste statii sunt facute pentru distante scurte, insa multi posesori le modifica puterea pentru a putea vorbi pe distante mai lungi avand ocazia sa contacteze mai multi posesori de statii sau doar din pasiune.

Intrebarea reala este de cat de multa putere ai intr-adevar nevoie?

Suntem familiarizati cu cazurile in care posesorii de statii CB adauga zeci, sute pana la mii de watti, dar pentru marea majoritate a utilizatorilor acest lucru este inutil intr-o oarecare masura. Pentru a putea intelege pe deplin cum puterea aparatului influenteaza distanta de emisie aveti nevoie de un grafic bine facut si, din fericire pentru noi, cineva a realizat deja acest lucru. Datele au fost calculate conform raportului dintre intensitate si distanta, si a regulii universal acceptate de 6dB per 1 unitate Smetru. De asemenea, am introdus si o linie de referinta. Aceasta presupune ca 4 watti putere emit pe o distanta de 36 Km, receptia facandu-se intr-o unitate S. Aceasta linie de referinta poate fi modificata, dar curbele graficului vor arata la fel.  Amplificatorul este important la comunicarea cu o statie CB

In graficul de mai jos sunt afisate puterea aparatului, pe partea stanga, si distanta de emisie, pe partea dreapta. Linia neagra este puterea. Daca vreti sa aflati distanta de emisie a aparatului dumneavoastra, urmariti linia neagra de la baza in sus. Linia albastra indica rata de crestere a distantei atunci cand puterea aparatului este marita cu 4 watti. De asemenea reprezinta si unitatea S la un punct fix atunci cand puterea creste. Curba rosie reprezinta factorul de receptie. O crestere de la 1S la 3S mareste de fapt de 5 ori puterea primita, desi in mod normal se poate crede ca o tripleaza. Zona marcata cu verde indica limitele de utilizare. Odata cu depasirea acestora calitatea scade propotional. Grafic distanta vs putere

Folosind acest tabel puteti alege puterea statiei radio CB necesara pentru a atinge rezultatul dorit (marcati cu o linie verticala pe grafic). De exemplu, puteti observa cum o crestere de la 4 watti la 100 watti mareste distanta de emisie cu 335% - aproape 107 km in total. Sau, puteti utiliza factorul RX pentru a vedea cum ati marit puterea de primire de 5.75 ori sau aproximativ 3.5 unitati S (toate acestea se calculeaza in functie de linia de referinta).

In orice caz, punctele cele mai importante sunt acolo unde factorul de distanta si factorul RX se intersecteaza cu linia puterii. Intersectia inferioara reprezinta maximul de emisie atins o data cu cresterea puterii. Reprezinta aproximatix 450 de watti. Daca vreti sa vorbiti la o distanta mai mare, nu este nevoie sa depasiti 450 de watti. Multe persoane vor dori sa foloseasca un amplificator de 500W pentru a atinge cele mai bune rezultate din punct de vedere al distantei de emisie. Intersectia superioara reprezinta maximul de putere si reprezinta aproximativ 880 de watti.Unii utilizatori folosesc un amplificator de 1000W pentru rezultate optime.

Conectarea cablurilor: Direct la baterie sau la bricheta masinii

Cum se face conectarea cablurilor
Atunci cand conectati o statie radio CB, una dintre cele mai importante decizii este modul de conectare. Majoritatea statiilor CB au 2 cabluri, unul pozitiv (rosu) si unul negativ (negru). Cablul pozitiv necesita o sursa de 13.8 VDC iar cel negru este impamantarea. Metoda recomandata de conectare a unei statii radio CB este direct la bateria masinii. In special in cazul in care vorbim de statii de putere mai mare este obligatorie conectarea directa, fara utilizarea mufei de bricheta. De cele mai multe ori veti avea nevoie de cabluri mai lungi decat cele standard. Daca alegeti aceasta metoda, trebuie sa va asigurati atunci cand cumparati cabluri ca aceastea au acelasi diametru sau mai mare decat al celui care a venit din fabricatie, datorita nevoii de lungimi mai mari de cablu. De asemenea, asigurati-va ca toate conexiunile sunt bine izolate cu banda izolatoare sau conectori de dimensiuni corespunzatoare.

Atunci cand conectati radioul direct la baterie trebuie sa montati si sigurante cu amperaj corespunzator. Acest lucru este necesar pentru a preintampina eventualele accidente, cum ar fi un incendiu. Sigurantele trebuie montate cat mai aproape posibil de baterie. De asemenea ele sunt adaugate pe langa cele standard, aflate pe cablurile oricarei statii radio CB.

Daca nu vreti sa montati radioul direct la baterie, evitand astfel sa montati prelungitoare pentru cabluri, puteti alege o conectare prin intermediul brichetei. Acest lucru se face prin conectarea cablurilor radioului la un adapator tip bricheta. Majoritatea acestor adaptoare au in jur de 10-20 amperi. Din acest motiv trebuie sa verificati manualul de instructiuni al radioului dumneavoastra. Daca acesta necesita un amperaj mai mare de 20A (cum ar fi modelele Galaxy 95T sau Ranger 6900 High Power Version) veti fi nevoiti sa il conectati direct la bateria masinii. Indiferent de metoda, trebuie intotdeauna sa va asigurati ca ati folosit un cablu corespunzator, ca toate conexiunile sunt bine izolate, iar sigurantele sunt cele potrivite pentru radioul dumneavoastra.

Sub rezerva ca estimarile si calculele de mai sus sunt pur teoretice si ideeale, in practica se poate observa o injumatatie sau mai rau a distantelor teoretice. Reamintim ca in Romania puterea maxima acceptata legal este de 4W.

Oricum, nu exista un raspuns practic si general acceptat pentru intrebarea "cat bate o statie radio", distantele depind de extrem de multe variabile, asa de multe incat nici nu pot fi luate in calcul.

Dar teoria poate fi o baza buna de plecare in aceste discutii.

 

 

 

Articole asemanatoare

Adauga comentariu