Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Ce este un Walkie Talkie?

Data: 17-07-2014 | Scris de CBMania|2 comentarii

Walkie talkie sunt dispozitive ce permit comunicarea pe undele radio intre doua sau mai multe persoane. Majoritatea dispozitivelor walkie-talkie permit utilizatorului sa actioneze o singura functie o data (fie doar sa asculte, fie doar sa vorbeasca) si mai sunt cunscute ca si “two way radio”.

Ele au fost inventate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de doi ingineri din cadrul companiei Motorola. Apoi, au venit altii care au proiectat aparate similare, dar cu aceleasi functionalitati. 
Walkie talkie transmit si primesc semnale de comunicare radio. Un alt termen pentru un astfel de dispozitiv este acela de “transmitator”. Ele sunt create doar sa prinda transmisiile radio, de aceea walkie talkie sunt mai degraba niste statii emisie- receptie de dimensiuni reduse. Statiile radio CB sunt un alt tip de statii “two way”, acestea sunt folosite mai des de catre posesorii de autovehicule cum ar fi soferii de camioane sau tir-uri pentru a putea comunica intre ei, dar si cu dispeceratul aferent. Chiar si telefoanele mobile sunt statii “two way” si sunt diferite de statiile walkie talkie, prin felul in care sunt utilizate.
Care sunt componentele unui walkie talkie?
Exista 6 componente principale ale unui walkie-talkie. Acestea sunt: transmitatorul, receptorul, cristalul, difuzorul, microfonul si sursa de alimentare. Transmitatorul trimite vocea ta dupa ce a fost schimbata in semnale radio, catre un alt walkie talkie cu care comunici. Receptorul preia semnalul pe care transmitatorul unui alt walkie talkie l-a trimis. Cristalul seteaza frecventa (cunoscuta ca si “canal”) pe care este pornita statia walkie talkie. Pentru a putea comunica, statiile wlkie talkie trebuie sa fie pe aceeasi frecventa.
Difuzorul este componenta care amplifica semnalul preluat de receptor, pentru ca tu sa il poti auzi. Microfonul este componenta in care tu vorbesti si are rolul de a-ti converti vocea in semnale electrice. Este exact opusul difuzorului, care schimba semnalele electrice in voce. Sursa de alimentare este un fel de baterie, si de cele mai multe ori poate fi reincarcata. Unele statii walkie talkie au buton de schimbare a fecventelor, astfel ca oamenii sa nu auda conversatiile altor utilizatori cu care impart frecventa. Totodata, anumite statii walkie talkie pot fi folosite ca si pagere, iar anumite telefoane mobile au incorporate sistemul walkie takie.
Totusi, inainte de a folosi un walkie-talkie, de orice fel, trebuie sa va interesati care este legislatia care le reglementeaza functionarea. Statiile walkie-talkie de tip PMR466 au 8 canale, pe o frecventa de 466MHz si nu au voie pe teritoriul Uniunii Europene sa aiba o putere mai mare de 500 mW. In Statele Unite ale Americii si in Canada acest tip de statii radio sunt interzise. In aceste doua tari se folosesc aparatele FRS/ GMRS care au intre 14 si 22 canale si functioneaza pe frecventele de 462 si 467 MHz. Acestea sunt interzise pe teritoriul Uniunii Europene. De aceea, este important ca atunci cand vreti sa va comandati astfel de statii radio de pe site-uri din afara Romaniei sa nu va lasati pacaliti de preturile ceva mai mici. Cititi cu atentie specificatiile lor tehnice pentru a vedea daca utilizarea lor este legala pe teritoriul tarii noastre. 

 

Articole asemanatoare

Adauga comentariu