Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Calibrarea antenelor CB

Data: 21-04-2015 | Scris de CBMania.ro|0 comentarii

Acest articol a fost conceput pentru a oferi mai multe informatii cu privire la etapele procesului de calibrare cu titlu informativ.

Prin postarea acestui articol nu dorim sa promovam anumite produse sau echipamente ci doar sa informam utilizatorul cu privire la ce ar trebui sa faca o persoana care se ocupa cu calibrarea antenelor si ce pasi ar trebui urmati. Nu incercati sa calibrati antena daca nu ati mai facut acest lucru sau nu sunteti un specialist in domeniu. Greselile pot duce la deteriorarea spicului, a antenei si chiar a finalilor statiei.

Astfel, odata cu achizitia unui pachet complet sau doar a unei antene, utilizatorul ar trebui sa ia in considerare calibrarea respetivei antene. Acest lucru este de cele mai multe ori recomandat, nu obligatoriu, deoarece implica un cost suplimentar pe care multi utilizatori nu sunt dispusi sa-l plateasca. Necalibrarea antenei inainte de folosire poate duce in unele cazuri la arderea finalilor statiei. Din acest motiv fiecare utilizator isi asuma riscul prin necalibrarea antenei inainte de a utiliza statia.

Pentru realizarea corecta a unei calibrari avem nevoie de un aparat de masura, un cablu, un autoturism, o antena si o statie. Masurarea SWR-ului trebuie facuta intr-un spatiu deschis (parcare, etc) niciodata intr-un spatiu inchis, sub copaci sau in apropierea retelelor de inalta tensiune iar toate usile autoturismului (usi, capota, portbagaj) trebuie sa fie inchise. Toti acesti factori pot influenta si distorsiona reflexia antenei si implicit pot furniza date gresite.

Inainte de inceperea masuratorilor, antena trebuie pozitionata cat mai aproape de centrul geometric al autoturismului. Se recomanda o astfel de pozitionare deoarece cu cat suprafata plana metalica este mai intinsa cu atat tiparul de propagare este mai mare si mai uniform. Mai trebuie mentionat si faptul ca pe unele autoturisme de generatie noua, este dificila daca nu imposibila montarea antenei datorita modificarii compozitiei caroseriei autovehiculelor. In unele cazuri, materialele magnetice au fost inlocuite sau substituite intr-un procent ridicat cu materiale nemagnetice.

Pentru a realiza citirea corecta a valorilor, dispozitivul trebuie interconectat intre statie si antena. Incepem emisia si urmarim valorile afisate. In mod ideal, valoarea SWR-ului ar trebui sa fie egala cu 1,1:1. Aceasta valoare implica si o putere de emisie egala cu puterea maxima a statiei (in domeniul CB putere maxima admisa este 4 W). Daca valoarea SWR-ului tinde catre infinit atunci inseamna ca avem o problema in sistem, cel mai adesea un scurt circuit.

Daca valoare SWR-ului este in limite normale (nu infinit) specialistul sau persoana care relizeaza calibrarea trebuie sa ajusteze spicul, adica sa-l scurteze sau sa-l ridice. O mare parte a antenelor de pe piata permit ajustarea spicului direct din baza. Astfel, putem redimensiona inaltimea spicului cu cativa cm. In functie de producator si solutia tehnica aleasa dimensiunea poate poate fi mai mica sau mai mare. Ajustarea se repeta pana cand se ajunge la valoarea optima de 1,1:1.

Odata ce valoarea SWR-ului a fost stabilizata, procesul de calibrare a luat sfarsit iar utilizatorul poate incepe aventura comunicarii libere. Trebuie mentionat totodata faptul ca valoarea SWR-ului va ramane constanta doar pe respectivul autoturism si doar daca antena este pozitionata de fiecare data in aproximativ acelasi loc. Daca aceste recomandari nu sunt respectate, valoarea poate creste considerabil si implicit posibilitatea de degradare a finalilor statiei.

Articole asemanatoare

Adauga comentariu