Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Antenele Wilson 1000 si 5000 cu prindere magnetica

Data: 17-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Intotdeauna au existat discutii in privinta alegerii celei mai bune antene mobile. De multe ori m-am contrazis cu amicii care au incercat sa ma convinga cum ca antena lor de fibra de sticla este mai buna decat antena mea de otel inoxidabil. Sau cum ca antena lor spiralata este mai buna decat antena mea dreapta (tip spic).

Cele mai bune 3 antene aduse in discutie sunt: Predator 10k, SS-ul 102" tip spic si antena Wilson 1000 (sau Wilson 5000). Exista un consens in privinta calitatii celor 3 antene mai sus mentionate si cu siguranta multe discutii pe tema alegerii celei mai bune dar, pentru mine, una dintre ele prezinta un mare avantaj, chiar daca nu neaparat din punct de vedere al performantei. Atat Predator 10K, cat si modelul SS 102" au performante excelente, insa necesita montaj de tip fix (asta presupune montarea unui suport metalic pe masina). Pentru persoanele ce conduc camioane sau masini mai vechi acest lucru nu este o problema, deoarece exista spatiu suficient pentru montarea suportului. La masinile noi este mai dificil sa gasesti un loc bun pentru acest tip de suport. Pe deasupra, esti nevoit sa dai gauri in caroserie. 
Modele Wilson 1000 si 5000 sunt realizate atat cu suport fix, cat si magnetic. Sunt modelele ideale pentru cei care nu vor sa-si monteze definitiv antena prin gaurirea caroseriei. Antena in sine consta intr-un suport de marime medie, cu un magnet incorporat, o antena de otel lunga de 157 cm si un cablu de 4,50 m. Baza antenei este facuta dintr-un material cu o mare durabilitate in timp - Mobay Thermoplastic. Culoarea suportului dispare in cativa ani de expunere la intemperii. De asemnea, am avut ocazia sa intalnesc cateva cazuri in care suportul era crapat, insa in general este din vina utilizatorilor. Antena are in componenta o spirala de sarma argintata ce incercuieste baza, agatata in 4 puncte, astfel incat spirala este in mare parte suspendata in aer.
Partea de emisie este inclusa in antena de 157 cm. Intre spic si spirala exista o lungime electrica de 1 sfert din lungimea de banda. Modelul Wilson 1000 este standardizat din fabricatie la 3000W putere maxima aplicata. Desi am mai spus acest lucru, simt nevoia sa o repet: antena nu are nici o putere, poate doar sa suporte pe timp scurt varfuri de putere de emisie.
Antena este foarte bine construita, iar baza magnetica se poata atasa cu usurinta la orice vehicul cu caroserie metalica.
Din acest motiv apreciez modelul acesta de antena. Tot ce trebuie sa faceti este sa atasati antena de plafonul masinii, sa trageti cablul pana la statia radio si sa il conectati, dupa care sa reglati aparatul la frecventa dorita. In general, toate aceste operatii nu dureaza mai mult de 10 minute. Din punct de vedere al performantei, antenele Wilson se deosebesc de toate celelalte modele din aceeasi gama. Caracteristicile de emisie/receptie sunt excelente. Eu folosesc o antena Wilson 1000 combinata cu o statie President HR2510 si de multe ori mi s-a spus ca se aude ca la o statie fixa. Antena mi-a permis sa prind mai multe posturi DX, iar comunicarea la nivel local a fost foarte buna. De asemenea, interferentele sunt mult mai mici comparativ cu o antena SS 102". Daca sunteti o persoana careia ii place puterea, atunci Wilson 5000 e alegerea perfecta. In mare parte are acelasi design ca si Wilson 1000, insa prezinta o bobina cu 6 spirale in loc de una de 10 (la modelul Wilson 1000). Astfel puterea poate ajunge pana la 5000W AM/FM. 
Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti acest tip de antena este ca magnetul este suficient de puternic si va poate zgaria vopseaua atunci cand indepartati antena. In plus, daca veti lasa antena montata, cand o sa o dati jos dupa 10 ani veti observa o pata circulara pe caroserie in locul in care a fost montata. Va recomand sa miscati antena cativa centimetri pe luna, tocmai pentru a preveni aparitia acestor pete. Oricare dintre aceste modele este alegerea perfecta atunci cand nu vreti sa folositi o antena cu suport fix. Cine stie, poate va e doar lene si vreti sa evitati un montaj prea complicat. In orice caz, modele Wilson 1000 si Wilson 5000 ofera performante excelente si un montaj simplu si rapid. Am reusit intotdeauna sa obtin o rata SWR sub 1.5 si nici nu am intalnit probleme tehnice sau defectiuni. Singura remarca, dar intre timp s a rezolvat ar fi legata de soliditatea legaturii dintre corpul antenei si baza magnetica, iar calitatea lipiturii lasa uneori de dorit.

 

Articole asemanatoare

  Adauga comentariu