Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Review antena CB K30

Data: 17-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Utilizatorii infocati de statii CB o sa va spuna intodeauna ca o antena mica, cu suport magnetic, trebuie utilizata doar atunci cand o antena permanenta nu poate fi montata. De cele mai multe ori sunt in totalitate de acord cu ei. Nimic nu se poate compara cu o antena cu dimensiuni mari.

Acestea fiind spuse, o antena cu baza magnetica este utila in multe cazuri - instalari temporare, masini inchiriate sau atunci cand pur si simplu nu exista suficient spatiu pentru o antena permanenta. Prima alegere ar trebui sa fie intotdeauna unul dintre modele Wilson 1000 si Wilson 5000, deoarece prezinta cea mai lunga antena din gama celor cu montaj magnetic. Totusi, sunt si cazuri cand este necesar ceva mai mic si mai usor de utilizat. In urma cu aproape un an m-am decis sa montez o antena pe masina familiei (vehiculul de baza al sotiei). Deoarece nu vroiam sa imi las statia mereu in masina aceasta, am adaptat-o astfel incat sa poate fi conectata la bricheta. De aseamenea, am adaugat un suport special ce poate fi montat si demontat in cateva minute. Pentru a intregi ansamblul aveam nevoie de o antena mica, cu rezultate bune, dar care sa nu atraga prea mult atentia.

M-am decis asupra modelului K30 facut de firma K40 Corporation. Intreaga antena este ambalata profesional, pe un suport de carton invelit in plastic. Antena in sine consta intr-un spic de otel de 92 cm, un con metalic ce se insurubeaza pe suport si suportul de plastic care contine spirala in interior. In pachet este inclus si un cablu RG-58 de 5 metri. Spicul de otel este montat cu ajutorul unui surub ce intra in conul metalic, iar primul lucru pe care l-am obervat cand am inceput sa montez antena este ca acest con nu avea filet. Astfel a aparut o reala problema, din moment ce spicul nu ar fi stat intr-o pozitie fixa. Am dat telefon si am luat legatura cu proprietarul firmei, iar el s-a oferit sa imi trimita piesa gratis. Era un tip de treaba si priceput in relatia cu clientii.

Indata ce am primit piesa am montat antena pe portbagajul autoturismului companiei. Antena am conectat-o la o statie Cobra 21 GTL care are o putere de 4W. Raportul SWR al antenei era un pic prea ridicat initial asa ca am fost nevoit sa tai cam 1 cm pentru a atinge raportul dorit. Dupa ajustari am ajuns la un raport bun pe canalul 20, 1.3 pe canalul 1 si 1.4 pe canalul 40. Nu atat de jos pe cat imi doream, dar nici nu aveam asteptari prea mari de la o antena de asemenea dimensiuni. Primul lucru pe care l-am observat a fost ca, desi frecventele locale se auzeau la acelasi volum ca si in cealalta masina, interferentele erau foarte mici cu aceasta antena. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca probabil aici antena era montata pe portbagaj, pe cand la masina mea era montata aproape de motor. Oricum, am fost impresionat de calitatea receptiei.

Calitatea receptiei in cazul acestei antene era foarte buna - auzeam cu claritate posturi de pe o raza de aproape 40 km. In aceeasi seara am luat legatura cu o statie aflata la aproximativ 150 km distanta. Majoritatea persoanelor cu care am luat legatura mi-au spus ca ma aud mai incet decat de obicei, insa calitatea emisiei este foarte buna, iar volumul destul de bun. Nimeni nu m-a crezut ca foloseam o statie Cobra veche de 20 de ani si o antena de numai 1m. Am continuat sa folosesc acelasi ansamblu multe luni - in fiecare weekend scoteam antena si statia si le puneam la loc in timpul saptamanii. Intodeauna am avut rezultate excelente. Mai tarziu an instalat o statie General Longstreet cu care am contactat prin SSB un post din Australia, tot cu ajutorul antenei K30. 

Am incercat sa cresc puterea antenei la aproximativ 150 de Watti. Partea de plastic s-a incins rapid si, desi se presupune ca rezista pana la 300 de watti, nu recomand o putere mai mare de 50-100 watti. Cred ca bobina se raceste prea greu si asta poate cauza defectiuni. Oricum, acest tip de antena nu este conceput pentru persoanele care utlizeaza puteri mari. Per ansamblu aceasta antena magnetica de dimensuni mici este excelenta din punct de vedere al calitatii si da rezultate mult mai bune decat m-am asteptat eu. Bineinteles, nu este mai buna decat o antena Wilson sau 102"SS, insa pentru instalari temporare sau atunci cand va aflati in criza de spatiu reprezinta alternativa perfecta. Nu suntem toti profesionisti ai comunicatiilor in CB  si nici nu este nevoie de asta.

Tag-uri:

Articole asemanatoare

  Adauga comentariu