Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Montarea antenelor duble sau simfazare in CB

Data: 16-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Din ce in ce mai multi soferi vor sa isi instaleze antene duble pe masina in special in USA datorita utlizarii modulatiei AM si... a dimensiunilor vehiculelor. Majoritatea face acest lucru deoarece considera ca doua antene sunt mai bune decat una.

Din experienta, va spunem ca in cazul antenelor zicala englezeasca "less is more" (mai putin inseamna mai mult) este cel mai bun principiu care trebuie aplicat.
O cunostinta mi-a spus ca o sa demonteze antena SS 102" pentru a face loc pentru 2 antene de 1m asta pentru a auzi mai bine. Exista multe informatii false legate de scopul si performantele antenelor duble si de aceea trebuie sa va informati din surse credibile, cu experienta si expertiza in domeniul statiilor radio CB.
In general aceste antene denumite si antene simfazate sunt intalnite pe camioane si sunt montate pe oglinzi, de o parte si de alta a cabinei, dupa cum ne spun specialistii de la CB Radio Magazine. Ele sunt folosite in acest caz deoarece forma cabinei sau a remorcii poate bloca semnalul primit de o singura antena montata lateral. Daca ar folosi doar o antena, montata pe partea soferului, semnalul nu ar ajunge si pe partea pasagerului. Antenele duble dau ocazia soferilor de camion sa beneficieze de o transmisie de buna calitate. De asemenea, ele acopera si zona din spate a camionului, lucru benefic pentru soferii care conduc sute de kilometri pe autostrada. Pentru a avea o acoperire cat mai buna, distanta optima dintre antene este de aproximativ 518,16 cm. Latimea cabinei este in general de 259,09 cm, neincadrandu-se in distanta optima insa antenele duble reprezinta cea mai buna solutie oricum.
In ceea ce priveste masinile mici, antenele duble nu reprezinta un castig deoarece nu exista suficient spatiu pentru a asigura o raza de acoperire optima. Puteti vedea in exemplul de mai jos cum antenele au fost montate la doar 81" distanta una de cealalta. (Va rog sa priviti cu atentie modul in care acestea au fost instalate. Exista cativa factori care pot crea probleme din punct de vedere a semnalului. In primul rand, antenele sunt mai joase decat inaltimea masinii. Ele sunt prinse prea aproape de caroserie, lucru ce genereaza interferente. De asemenea, ele au fost montate pe partea din spate a masinii, ducand la aparitia unui semnal unidirectional.)
Chiar daca aveti o camioneta nu foarte lata, asta nu inseamna ca antenele duble nu vor functiona. Un sistem de 2 antene este o solutie pentru multi utilizatori, dar problema este ca in marea lor majoritate opteaza pentru antene scurte, mergand pe criterii estetice, in loc sa asigure performanta statiei. Dupa aceea se plang ca statia lor emite pe o raza de doar 1,6-3,2 km si nu isi dau seama ca de vina sunt tocmai antenele acelea micute din fibra de sticla. Puteti vedea mai jos o camioneta Dodge cu un sistem de 2 antene montate pe oglinzi. Proprietarul a optat pentru 2 antene de 1 m pe fiecare latura a masinii. Sunt sigur ca acest sistem este bun, insa cu o antena Wilson 1000 montata pe acoperis sau chiar si cu una de 259, 08 cm SS fixata pe spatele masinii ar fi avut rezultate mult mai bune.

Imaginea de mai sus este chiar un exemplu pozitiv. Am vazut recent camionete cu antene de 60 cm montate pe fiecare parte a cabinei. Acestea sunt foarte greu de reglat si nu ofera o calitate de emisie/receptie ridicata. De cele mai multe ori oamenii aleg aceste antene din motive pur estetice. Uneori nici nu folosesc statii CB. Desi nu este neaparat un lucru rau, un utilizator de statie CB vede asta ca pe o lipsa de respect. Exista cazuri in care posesorii de antene duble apreciaza designul, insa stiu ca acest lucru scade performanta statiei. Tocmai de asta pastreaza o singura antena in functiune, cealalta fiind doar de decor. Pentru cei care nu s-au decis inca sa foloseasca antene duble, tineti minte ca aveti nevoie de cablu coaxial de 75 ohmi. Puteti gasi acest tip de cablu, in mai multe dimensiuni standard, in orice magazin specializat.
Inainte sa ajungeti la concluzia ca acest articol este o critica la adresa antenelor duble - este important sa tineti minte ce acestea pot oferi un raport de emisie/receptie foarte bun, mai ales atunci cand utilizati antene de buna calitate. Daca veti monta 2 antene 102" SS veti observa un plus fata utilizarea unei singure antene de acelasi tip. Dezavantajul este ca acest tip de montaj este directional. O crestere a semnalului intr-o singura directie poate fi considerata un beneficiu atunci cand toata contactele se afla in acea directie, insa cand esti la volan acest lucru nu este valabil. Celelalte statii sunt raspandite de jur imprejur astfel ca cea mai buna solutie ramane o singura antena, montata cat mai sus pe masina.
Cu cat este mai lunga, cu atat mai bine. De asemenea, este bine ca 2/3 dintr-o antena sa nu fie obturata de cealalta antena, pentru semnalul sa fie perfect. O antena de 209,08 cm va avea performante mai ridicate decat 2 antene de 1m. Trebuie sa tineti minte ca atunci cand optati pentru un sistem de 2 antene, acestea trebuie sa aiba lungimea de minim 1.3 m. Eu am incercat acest tip de sistem in trecut si am ajuns la concluzia ca este unidirectional. De-a lungul multor ani de incercari mi-am dat seama ca solutia cea mai buna este o singura antena, montata direct pe capota masinii. Data viitoare cand veti intalni o persoana cu 2 antene pe masina, intebati-o daca a ales acest sistem pentru aspectul placut, sau pentru performantele statiei CB.

 

Articole asemanatoare

  Adauga comentariu