Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Friday, Sep 18, 2015Comment by CBmaniaReview statie radio CB Maxon CM10
  Poate aveti alt model de CM10, va rog sa ne trimit...
 2. Friday, Aug 21, 2015Comment by clauReview statie radio CB Maxon CM10
  salut cum ai facut "reajustare foarte simpla a pr...
 3. Wednesday, Apr 8, 2015Comment by CornelStatiile radio CB, salveaza bani si timp
  Timpul ca timpul...da banii de pe amenzi ii salvea...
Postari recente
 1. Detectoarele radar de la Whistler Data: 29-06-2018
  Detectoarele radar sunt dispozitive care detecteaz...
  Scris de CBMania
 2. Oferta de Craciun la CBMania Data: 18-12-2015
  CBMania a ales 40 dintre cele mai cautate produse ...
  Scris de CBMania
 3. Black Friday la CBMania Data: 18-11-2015
  Acum este momentul potrivit pentru a va face cadou...
  Scris de CBMania

Intrebari frecvente despre antenele CB

Data: 18-07-2014 | Scris de CBMania|0 comentarii

Intrebari si raspunsuri legate de utilizarea antenelor si statiilor CB.


1. Care este lungimea optima a cablului de antena?
Folosind cablul de antena din pachet cu o lungime de pana la 6 metri este posibil sa aveti un exces de cablu in cabina masinii. Acest exces de cablu trebuie pus sub bord, sub covorasele masinii sau ascuns prin alte metode. NU incolaciti sau strangeti intr-un loc cablul in exces. Veti crea un RF Chocke si veti decalibra astfel antena, in unele cazuri ducand la crestrea SWR-ului peste limitele normale de functionare. Antenele europene nu au problema aceasta, cablul avand o lungime maxima de pana la 4m, lungime la care pericolul de a face un colac este minim.
2. Care este raza de actiune a antenei radio?
La aceasta intrebare, popular spus, Cat bate o antena nu se poate raspunde cu o limita exacta si nu se pot da nici distantele exacte intre care emite si functioneaza antena. Frecventa radio este influentata de o multitudine de factori care afecteaza semnalul. Acesti factori sunt: configuratia terenului, cladirile, regimul de zi sau noapte, inaltimea si pozitionarea antenei, ciclul solar, frecventa si puterea de emisie, prezenta in zona a altor statii de puteri legale sau de sute de W. Cu atatia factori care isi pun amprenta asupra frecventei este imposibil de dat o distanta exacta de functionare. In general, distanta de functionare este intre 5 si 32 Km. Nu fiti surprinsi insa daca semnalul va parcurge distante de sute sau chiar mii de kilometri in conditii de mediu ideale (propagare). Exista totusi doi factori care pot fi controlati direct: puterea statiei si antena folosita. Avand in vedere ca puterea statiei este limitata prin lege, antena este singurul factor cu care puteti influenta raza de actiune a statiei dvs. De aceea ar trebui sa alegeti cea mai eficienta antena potrivita statiei dvs.
3. Pot vopsi antena in functie de culoarea masinii, si daca da, ce fel de vopsea este recomandata?
Antena se poate vopsi cu o singura precautie: pentru a preveni degradarea conductivitatii electrice a antenei nu folositi vopsele cu un nivel ridicat de zinc sau alte particule metalice in compozitie care dau culoarea vopselei (vospele fara plumb). La dealerii auto si la cei de piese de schimb veti gasi vopsea speciala dedicata elementelor de plastic care se potriveste culorii autovehiculului. Pentru a obtine o culoare cat mai apropiata de cea a masinii dvs folositi o antena alba astfel incat culoarea acesteia nu va influenta nuanta finala pe care doriti sa o obtineti. Curatati antena cu alcool si lasati-o sa se usuce inainte de a aplica vopseaua. Urmati instructiunile de uscare afisate pe vopsea. Cand vopseaua s-a uscat instalati antena si recalibrati-o.
Nota: vopsirea bobinei poate influenta conductivitatea electrica a antenei.
4. Transmisia mea este buna, dar semnalul receptionat este deformat sau se intrerupe (sau viceversa).
Daca acest lucru se intampla si cand vechicolul stationeaza si cand este in miscare acest lucru indica o problema radio. Daca semnalul dvs este transmis si receptionat bine de alta statie, acelasi lucru ar trebui sa se intample si cu semnalul receptionat de unitatea dvs. Verificati transmisia, receptia si semnalul audio al statie dvs in functie de problema intalnita. Daca semnalul nu este bun doar cand sunteti in miscare, atunci verificati conexiunile din spatele statiei, cablul de alimentare si antena. Efectuati testul de functionare pentru antena sa stabiliti daca aceasta creeaza problemele intampinate.
5. Antena functioneaza bine in FM, dar nu si in AM (sau vice versa).
Aceasta poate fi doar o problema a statie nu si a antenei. Antena nu este influentata daca semnalul receptionat sau transmis este in AM sau FM. Antena nu face distinctie intre cele doua semnale. Va trebui sa verificati transmisia, receptia sau etajul audio al statiei dvs, in functie de tipul problemei intalnite. In Romania este utilizat doar FM ul in CB, asa ca nu trebuie sa va faceti griji.
6. Energia RF creeaza probleme semnalului audio al statiei.
Aceata problema poate fi remediata prin una sau mai multe dintre solutiile de mai jos. Nu veti stii insa care solutie va rezolva problema in fiecare situatie intalnita si veti fi nevoiti sa folositi mai multe variante pentru a remedia complet problema.
a. Verificati impamantarea atat la statie, cat si la amplificator pentru a vedea daca actioneaza ca o masa si nu radiaza comportandu-se ca un inhibitor al frecventei sau ca un inductor. Acest lucru se intampla cand cablul de masa este asa de lung incat se comporta ca o antena. Cablul de masa ar trebui sa fie cat mai scurt posibil, de preferat sub 100 cm. Urmati totdeauna recomandarile producatorului amplificatorului, in general toti recomanda 90 cm.
b. Daca folositi un microfon amplificat e posibil sa trebuiasca sa montati un condensator intern de bypass de 001 µF in linia de PTT si un condensator de 002 µF intre iesirea de microfon de la amplificator si masa microfonului.
c. Conectati statia la amplificator (daca folositi unul) cu un cablu de masa de cupru de buna calitate, avand grija sa aveti capetele cat de scurte posibil.
d. Ca ultima solutie, este posibil sa trebuiasca sa folositi un izolator de linie de 50 Ohmi intre statie si amplificator sau intre statie si antena. Izolatorul va impiedica intoarcerea semnalului inapoi in statie prin intermediul cablui coaxial conductor.
7. Statia mea influenteaza semanalul unitatii radio AM/FM a masinii.
Cand transmisia statiei CB se aude prin intermediul radioului masinii, numim aceste lucru “feedback”. Cauza generala este instalarea cablului de alimentare a statiei peste sau langa cablurile difuzoarelor legate la radioul masinii. Mutati cablul statiei cat mai departe de aceasta cabluri sau schimbati complet traseul acestuia.
8. Pot folosi antena Wilson 1000 sau 5000 pe barca sau rulota mea din fibra de sticla?
Da, se poate, dar numai prin instalarea kit-ului de impamantare Wilson Floating Ground. Acest kit special schimba antena din una cu functionare verticala in una cu functionare bipolara (dipol). Acest kit este foarte eficient cand este instalat corect si va va permite sa calibrati antena la un nivel minim al SWR-ului. Cheia este sa se evite impamantarea pe vehicul sau barca si sa se utilizeze un mod de impamantare diferit. Acest lucru este posibil prin instalarea unui cablu separat izolat complet de impamantarea vehiculului. Pentru inceput, izolati capatul de jos al magnetului SO-239. Sudati o bucla mare (cu un diametru de 5/8) pe un cablu de sau 12 GA bine izolat. Cablul se trece apoi in cabina rulotei sau sub bordul ambarcatiunii. Cablul trebuie asigurat pe tot parcursul prin bolturi sau silicon (atentie: cablul nu trebuie sa se miste dupa instalare pentru ca SWR-ul isi va modifica valorile!). Dupa ce instalarea este completa, ajustati cablul la cel mai jos nivel posibil al SWR-ului. ATENTIE! La capatul cablului se poate dezvolta un curent electric de mare voltaj. Cand ajustarea este finalizata izolati capatul cablului cu banda neagra izolatoare. Acesta lucru este necesar deoarece se formeaza un conductor de mare voltaj.
9. Cum pot impamanta complet si corect sistemul meu radio de emisie-receptie?
Dupa ce verificati ca antena a fost impamantata corect la caroseria masinii sau la carcasa statiei (nu la baterie), urmatorul pas este sa adaugati o impamantare suplimentara de la carcasa statiei radio la o suprafata metalica potivita din vehicul. (NOTA: Aceasta nu este alimentarea statiei ci un fir separat de impamantare al carcasei statiei radio). Pentru a obtine aceasta impamantare slabiti un surub din lateralul sau din spatele statiei radio, legati un cablu de surub si insurubati-l la loc. Atasat capatul liber al cablului la un punct de impamantare stiut ca fiind bun. Daca folositi un amplificator ar trebui sa-l impanatati si pe acesta separat ca in descrierea de mai sus. Cablurile de impamantare de la statie si de la amplificator trebuie sa fie cat mai scurte posibil.

10. Unde pot monta antena pe Mini Van sau pe SUV?
Cel mai bun loc unde se poate monta antena este centrul plafonului masinii. Totusi, din cauza suprafetei intinse a plafonului intalnita la aceste tipuri de vehicule, centrul acoperisului nu este intotdeauna si cel mai bun loc pentru montarea antenei. O functionare buna a antenei este deseori obtinuta cand antena este amplasata la 15 – 30 cm distanta de parbriz. Acest lucru este valabil mai ales cand plafonul este dotat cu un suport pentru bagaje. Daca acesta este metalic, montati antena cat mai departe posibil pentru a evita decalibrarea.
11. Va fi semnalul influentat de locul unde pozitionez antena?
Da. Opinia generala este ca antenele mobile montate pe autoturisme sunt multidirectionale. Desi este adevarat, acest raspuns nu este complet. Raza reala de propagare a semnalului este influentata in mare parte de corpul vehiculului. Razele de propagare din desenele de mai jos reprezinta o reprezentare grafica a puterii razei de propagare relativa transmisa sau receptionata de antena. In desenele de mai jos, liniile indica razele de propagare tipice ce vor fi obtinute prin montarea antenei in trei locuri diferite pe vehicul. Dupa cum vedeti, razele variaza de la o pozitie la alta iar forma lor este influentata de pozitionarea antenei. Variatia este rezultatul direct al formei de metal de la baza antenei. Tiparul este tras spre ariile unde corpul de metal este mai extins. Tiparul de propagare este mai mic sau lipsa in directia unde corpul de metal este mai mic sau lipsa. Asa cum observati din desenele de mai jos, cea mai buna raza de actiune este obtinuta cand montati antena cat mai aproape posibil de centru vehiculului.
12. Pot monta un arc in capatul bobinei?
Da. Cateodata, din cauza inaltimii spicului, antena poate lovi obiecte mici sau usoare aflate deasupra masinii si veti simti ca arcul montat deasupra bobinei va oferta mai multa siguranta. Achizitionati un arc mic pentru antena, in general acestea au 6-7 cm lungime. Este posibil sa trebuiasca sa reformati arcul la baza si sa potriviti spirele pe sficul antenei. Indepartati spicul, insurubati arcul si strangeti la loc spicul. Va trebui sa recalibrati antena deoarece inaltimea acesteia s-a modificat.
13. Aud un sunet ca un fluierat cand conduc cu viteaza mare.
Cateodata, la viteze mari este posibil sa auziti un sunet ca un fluierat din directia antenei. Acest sunet este creat de trecerea vantului peste capota si pe plafonul masinii. Acest lucru nu va afecta performantele antenei. Sunt cateva variante de rezolvare a problemei: a) puteti monta un scut protector pentru capota (sau demonta in cazul in care aveti unul deja instalat), b) sunetul poate inceta daca mutati antena putin spre fata sau spre spatele masinii, c) instalati o protectie de cauciuc pe spicul antenei.
Sursa: Situl oficial Wilson USA

poze, link spre antene wilson, link spre antene cb, cu ancore diferite de ce ai pus pana acuma

Articole asemanatoare

  Adauga comentariu